Cubalah resepi yang paling mudah di dunia ni. hidangkan bersama kopi kampung di tepi parit sambil menangkap ikan puyu. Tu dia!!!
#throwback resipi yang pernah saya kongsikan beberapa tahun yang lalu. Selamat mencuba!
RESIPI: Puding Kulit Kayu Manis (dihidang bersama aiskrim mangga)
Bahan-bahan puding:
4 biji Telur
400ml Santan
150g Gula Melaka yang diparut atau gula merah
2 sudu teh Serbuk kulit kayu manis
Cara-cara:
1) Pukul semua bahan di dalam mangkuk mengunakan ‘whisk’ sehingga sebati.
2) Tapis untuk mengelakkan gula yang tidak hancur.
3) Tuangkan adunan ke dalam mangkuk nasi kecil ala-cina dan dikukus selama 30 minit dengan kepanasan air kukusan yang tidak menggelegak.
PESAN CHEF: Jika air terlalu panas tekstur pudding akan menjadi kasar.
#throwback resipi yang pernah saya kongsikan beberapa tahun yang lalu. Selamat mencuba!
RESIPI: Puding Kulit Kayu Manis (dihidang bersama aiskrim mangga)
Bahan-bahan puding:
4 biji Telur
400ml Santan
150g Gula Melaka yang diparut atau gula merah
2 sudu teh Serbuk kulit kayu manis
Cara-cara:
1) Pukul semua bahan di dalam mangkuk mengunakan ‘whisk’ sehingga sebati.
2) Tapis untuk mengelakkan gula yang tidak hancur.
3) Tuangkan adunan ke dalam mangkuk nasi kecil ala-cina dan dikukus selama 30 minit dengan kepanasan air kukusan yang tidak menggelegak.
PESAN CHEF: Jika air terlalu panas tekstur pudding akan menjadi kasar.
No comments:
Post a Comment